Hjemmelagde Fruktruller av Eple

 

* Du trenger:
-Epler
-Sitronsaft
-Skjærefjøl og kniv
-Kjernehusfjerner
-Stavmikser eller blender
-En stor skål
-Slikkepott
-En stor skje eller en øse
-Dehydrator og brett med bakeark (du kan også bruke stekeovn, men dette er ikke en oppskrift for det)

 

* Jeg vil oppfordre på det sterkeste til å støtte den norske bonden og kjøpe Norske epler. Hvis du ikke er så heldig å kunne plukke epler i egen (eller venners) hage da!?
Men hvis du ikke har mulighet til å velge norske epler vil jeg anbefale å sjekke 40 prosent disken før du kjøper andre epler.
Her i Norge kaster nordmenn i snitt over 40 kg mat hver, og frukt og grønt utgjør den største andelen av dette matsvinnet.
Når vi skal lage fruktruller skal vi uansett skrelle eplene og mose dem, og da er utseende på eplet det som teller minst. Og har noen av eplene merker eller flekker kan vi bare skjære vekk disse, så lenge det ikke er mugg går dette helt fint.

 

Har du lest: Bryr du deg om størrelsen?

 

* Det er flere måter å lage fruktruller (eller fruktlær som det også heter) av eple på, men slik gjør jeg det;
Først skreller jeg eplene, fjerner eplekjernene og merker eller flekker. Derette kutter jeg eplene i mindre biter.

 

* Ha eplebitene i en skål, sammen med litt sitronsaft (sitronsaften er mest for smak, det er nesten umulig å forhindre at eplemosten blir brun, men dette har ingenting å si for smaken) og mos til en jevn masse med en stavmikser (du kan også bruke blender). Du kan også bruke krydder for ekstra smak, men jeg har ikke prøvd det. Tilsett eventuelt litt vann hvis massen blir for tykk (men pass på så det ikke blir for rennede, ellers renner massen av brettene).

 

* Kle dehydratorbrettene med bakeark (jeg bruker flergangs i silikon) og fordel massen på brettene. Bruk en slikkepott, og rist og dunk litt på brettene for å få et jevnt lag. Jo jevnere du får spredt massen utover jo bedre resultat kommer du til å få.
Hvis det på noen steder er tykkere enn på andre, vil tørketiden variere. Da kan du ende opp med at det på noen steder av fruktlæren blir sprøtt, mens det på andre steder kanskje ikke blir helt tørket.
Fruktlæren skal ha en tøyelig konsistens når den er ferdig, slik at du faktisk får rullet den.

 

* Sett brettene i dehydratoren. Tørk i ca. 3 timer på 60 grader (tiden kommer litt an på hvor mange brett du har og hvor tykt laget med masse er).

 

* Fruktlæren er ferdig når “arkene” er tørre helt gjennom, men bøyelige. Det er viktig å sjekke at det er grundig tørket, hvis ikke kan det danne seg mugg ved lagring.

 

* Riv fruktlæren av bakearket og klipp de i strimler, i den størrelsen du ønsker. Rull de så sammen.

 

* Lagre fruktrullene i en lufttett beholder.

 

Så er det bare å kose seg.

 

Sjekk denne også: Hjemmelaget Bananchips

 

Jeg streber etter å leve med minst mulig avtrykk. Minst mulig søppel -og derfor kjøpe mat med minst mulig emballasje. Jeg ønsker at min livsstil skal være bærekraftig. Og jeg drømmer om å være så selvberget jeg kan og støtte den norske bonden med det jeg selv ikke kan dyrke. Der jeg ikke kan velge Norsk prioriterer jeg varer som snart går ut på dato (redder maten fra å bli kastet), ser “feil ut” eller kjøper varer i store pakker.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg