Piller, tabletter og medisiner…

 

Livskvaliteten til mange hadde ikke vært den samme uten visse typer legemidler. Hvordan hadde vi for eksempel hatt det uten antibiotika? Flere liv blir reddet, sikkert daglig, takket være et legemiddel.
Men hvor går grensen for hvor mange og unødvendige(?) tabletter vi skal ha i oss? Jeg ser stadig reklamer for piller vi skal kjøpe for å bli fortere brun, for å få tykt og fint hår, for å raskere bygge muskler, for bedre sexlyst og alskens av vitaminer, mineraler og probiotika. Har egentlig kroppen vår godt av alle disse medikamentene? Og hva med naturen og miljøet?

 

Det finnes i dag ingen regler for vurdering av miljøforhold eller klimaavtrykk av et legemiddel før det vurderes for godkjenning i Norge eller EU. Og det kommer stadig flere vitenskapelige rapporter om funn av legemidler i miljøet. Konsekvensene av utslipp fra legemiddelproduksjon er stor, og rammer både miljøet lokalt og klimaet globalt. Legemiddelindustrien har 55 prosents høyere klimagassutslipp enn all årlig bilproduksjon tilsammen!

 

Den vanligste måten et legemiddel havner i naturen på, er at det skilles ut i urin og avføring og havner i avløpsvannet. De fleste av legemidlene vil normalt sett bli renset vekk, helt eller delvis i renseanlegget, men ikke alle. Et annet problem er at (alt for) mange kaster piller og tabletter i toalettet. Disse vil derfor føres videre til vassdrag og fjorder.
Det har blitt gjort undersøkelser i og nedenfor flere renseanlegg, der de har funnet målbare konsentrasjoner av legemidler. Dessverre finnes det spor også i organismer som lever i vann, f.eks blåskjell, og i fisk.

 

Men kanskje den verste måten medikamenter fra tabletter siver ut i naturen på, er ved produksjon/ tilvirkning.
Et land som opplever mye forurensning fra legemiddelindustrien er India. India står for produksjon av omtrent 20 prosent av verdens medisiner, og det er en alvorlig økning av både mineraler og giftige stoffer i landets elver.
Et spørsmål mange også stiller er om utvikling av antibiotikaresistens. Naturlige bakteriepopulasjoner i natur og elver utenfor produksjonsanlegg eksponeres av for høye konsentrasjoner av antibiotika. Det er for eksempel målt svært høye nivåer av Ciprofloxacin (som er et antibiotikum) i nærheten av Hyderabad i India.
Et annet problem som kan føre til antibiotikaresistens, er overforbruk. I mange land kan antibiotika kjøpes reseptfritt på apotek og er derfor alt for lett tilgjengelig. Mange leger skriver også ut antibiotika til pasienter, uten at de vet nok om hva et overforbruk kan føre til.

 

Mange trenger og har behov for et legemiddel. Men verken vi eller naturen har godt av at vi propper oss fulle av piller, hvis vi ikke . Naturen er nemlig full av goder. Urter og blomster kan både lindre smerter og være oppkvikkende. Frukt, bær og grønnsaker er minst like bra som vitaminer, mineraler og probiotika i pilleform. Er vi bevisst på hva vi spiser av mat, skal det ikke være nødvendig å ta en tablett. Det skal heller ikke være nødvendig å kjøpe esker på esker med runde, avlange, smale, brede, små og store kapsler for å bli fornøyd med den vi er og hvordan vi ser ut.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg