Hjemmelaget Eplechips

 

* Du trenger:
-Epler
-Sitronsaft
-Kjernehusfjerner
-Skjærefjøl og kniv
-Mandolin eller foodprosessor med skivekutter
-Skål til å ha epleskivene i
-Dehydrator (du kan også bruke stekeovn, men dette er ikke en oppskrift for det)

 

* Jeg vil oppfordre på det sterkeste til å støtte den norske bonden og kjøpe Norske epler. Hvis du ikke er så heldig å kunne plukke epler i egen (eller venners) hage da!?
Men hvis du ikke har mulighet til å velge norske epler vil jeg anbefale å sjekke 40 prosent disken før du kjøper andre epler. Her i Norge kaster nordmenn i snitt over 40 kg mat hver, og frukt og grønt utgjør den største andelen av dette matsvinnet.

 

Lyst til å lage noe mer med epler? Sjekk ut: Hjemmelagde Fruktruller av Eple

 

* Det er flere måter å lage epleskiver på. Men jeg vasker først eplene i kaldt vann, fjerner kjernehus med en kjernehusfjerner før jeg deler eplene i to. Jeg bruker foodprosessor med skivekutter til å kutte eplene i ca. like store skiver (3-5 mm). Men du kan også bruke en mandolin eller skjære skivene med kniv. Du trenger ikke å dele eplene i to, hvis du ikke vil det, men jeg må det for å få eplene ned “tuten” til foodprosessoren.

 

* Ha epleskivene i en skål og hell over litt sitronsaft, jeg heller også litt sitronsaft i foodprosessorskålen mens jeg kutter. Dette for at eplene ikke skal bli brune. Du kan tilsette krydder for ekstra smak, men jeg har ikke prøvd det.

 

* Legg epleskivene på dehydrator-brettene, pass på at det er litt rom mellom hver skive slik at luft kan sirkulere fritt.

 

* Sett brettene i dehydratoren. Tørk i ca. 9 timer på 57 grader (tiden kommer litt an på hvor mange brett med epler du har).

 

* Eplene er ferdig når skivene er bøyelige, eller sprø, og tørre helt gjennom. Det er viktig at eplene er grundig tørket, hvis ikke kan det danne seg mugg ved lagring.

 

* Lagre epleskivene i en lufttett beholder.

 

Prøv også: Hjemmelaget Bananchips

 

Jeg streber etter å leve med minst mulig avtrykk. Minst mulig søppel -og derfor kjøpe mat med minst mulig emballasje. Jeg ønsker at min livsstil skal være bærekraftig. Og jeg drømmer om å være så selvberget jeg kan og støtte den norske bonden med det jeg selv ikke kan dyrke. Der jeg ikke kan velge Norsk prioriterer jeg varer som snart går ut på dato (redder maten fra å bli kastet), ser “feil ut” eller kjøper varer i store pakker.

 

 

6 kommentarer
      1. Det kommer litt an på hvor tynne du får kuttet skivene og hvor lenge du tørker de, men får du til dette; ja da blir de sprø 😉

    1. Dette virket litt for avansert for meg. Ikke har jeg peil på hva en dehydrator er heller. Snart skal jeg til Hardanger å plukke epler.. der gjør vi det enkelt. Skjærer eplebåter, legger de i en pose over natten i kjøleskapet i en blanding av kanel og sukker.. ypperlig snacks å ta med på tur 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg