Få kvinnen tilbake på kjøkkenet!

 

Nei da, nå mener jeg ikke at vi skal gå tilbake i tid, få alle kvinner til å slutte og klatre i karrierestigen og gå tilbake til kjøkkenbenken fulltid. Jeg mener heller ikke å være stereotypisk og si at det er kun kvinnen som kan kokkelere, jeg kjenner mange menn som er minst like gode i kokkekunsten. Kanskje kan du stille spørsmålstegn om denne overskriften er clickbait, men bær med meg, jeg kommer til poenget!

 

Færre og færre i vår tid lager maten helt fra bunnen. Vi blir mer og mer frakoblet naturen, og kunnskapen om å dyrke mat, sanke, fange, jakte og skaffe mat lokalt og ureist, forsvinner. Vi har blitt for bortskjemte med å kunne plukke alskens mat fra øverste hylle i butikken. Hvor mange barn nå i dag vet egentlig hvor maten kommer fra? Hva som skal til før maten de spiser havner på bordet foran dem?
Vi lever i en verden med mat pakket inn i plast, ferdig kokt og ferdig laget, halvfabrikkert og ultraprosessert.

 

De aller fleste lever så travle og fullpakkede liv at ingen i familien lengre har tid til å lage maten fra bunnen. Alt skal gå kjapt mellom skole, jobb, møter, hobbyer og fritidsaktiviteter.
I denne prosessen mot et mer praktisk og enklere liv, har vi altså mistet viktig, og nødvendig, kunnskap.

 

Mens vi får fraktet mat hit til lille Norge fra alle hjørner av verden, slutter stadig flere av de som gjør èn av de viktigste jobbene som finnes, nemlig bonden. De siste 50 årene har 75 prosent av alle norske gårder lagt ned driften.

Ingen kan leve uten mat, akkurat dèt er liksom ferdig snakka. Men jeg tror ikke at mat, bare er mat. Jeg tror at det er viktig med god og sunn mat, og at vi vet hvor maten vi spiser kommer fra. Dèt gjør vi slettes ikke når vi kjøper en hel -eller halvfabrikkert boks innpakket i plast. Har du noen gang sjekket innholdsfortegnelsen på noen av disse “rettene”? Vet du hva alle E-stoffene er? Og hvor bra er egentlig alle fortykningsmidlene, diverse stivelser og stabilisatorer?

 

Vi må ta tilbake “gamle kunster” og tilegne oss den kunnskapen vi trenger for å lage sunn mat, av bra og bærekraftige råvarer, aller helst med opphav fra vårt eget land. Fordi selvberging er viktig. Bra mat er sunt, både for vår fysiske -og psykiske helse.

Vi må lage maten fra bunnen igjen. Aller helst av gode, kortreiste råvarer. Få kvinnen, og mannen, tilbake på kjøkkenet!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg