Hva er det ALLE har gjort?

 

Hver eneste dag, så å si hele livet, har vi hatt det på kroppen, vi har smurt det på huden og vi har vasket opp i det. Vi har holdt i det, tatt i det, sittet på det, sittet ved det, ligget på det, trykket på det og sparket det. Vi har oppbevart mat og drikke i det, spist av det og drukket av det. Vi har til og med pustet det inn, fått det i kroppen, og i blodet!

 

Det er laget av polymerer, i hovedsak fossile ressurser, inkludert råolje, naturgass, salt, kull og cellulose. Og en rekke andre kjemikalier, som f.eks bisfenol A (BPA) og ftalater.

 

Helt fra vi ble født, og før det, har vi vært i kontakt med det. I mors mage, via det hun spiste, drakk, kledde seg i og tok på. Vi ble matet med dette, fra tåteflaske til skjeer og kopper. Smokken. Klærne vi hadde på. Stellemattene vi lå på, klutene vi ble vasket med og i bleien. Lekene vi lekte med. Og til og med i såpene vi ble vasket og i kremene som ble smurt på huden vår.

Sminke inneholder ofte plast, også leppestiften din!

 

Så, hva er det jeg prater om? Har du skjønt det? Og ja, det er selvsagt plast det er snakk om her.
På 60-tallet ble plast for første gang skikkelig populært. Og siden den gang har det bare blitt mer og mer plast. Det produseres så utrolig mye at det. Nå, er det et stort (og farlig) miljø- (og helse-) problem.
Bare her i Norge kaster vi store mengder plast, faktsik kaster vi 540 000 tonn med plast, hvert år. Det er i snitt 101 kg plast per nordmann! Av all plasten som lages, brukes mest til emballasje, som utgjør 40 % av alt plastavfall i Norge. Og dette er altså plast som vi er i direkte kontakt med, i og på maten vi spiser.

Hvorfor lages ikke all drikke på glass? Eller aluminium, siden disse er 100% resirkulerbare??

 

Plast finnes i klær og tøy, kremer, sminke og såper. Engangsbestikk og takeaway-beger er laget av plast. Vi spiser og drikker mye av plastfat, glass og kopper. Oppbevaringsbokser -og esker er i hovedsak laget av plast, og vi oppbevarer mye mat i matbokser og div. tupperware. Og vi bruker plastposer og plastfolie som er i direkte kontakt med maten vi spiser. Brus, vann, alkohol og andre leskedrikker kommer i plastflasker, og mange av disse drikker vi direkte fra også. Og hva med sugerør, bind og tamponger, kontaktlinser, Q-tips, tannkrem, kondomer, tabletter og piller. Siden det er så mye plast i naturen og i havet vårt nå, finnes det mye plast i dyr, fisker og fugler -og mange av disse spiser vi mennesker, og da spiser vi også litt av denne plasten.

Sugerør i glass, eller rustfritt stål er BEST! Først og fremst fordi vi ikke sutter på noe som er laget av plast.

 

Hva er så konsekvensen av dette? Og det aller skumleste, det er at forskere og vitenskapsfolk ikke vet, helt sikkert. Det gjøres tester og forsøk hele tiden, og enda er det flest antagelser. Noe av det forskerne hittil tror, er at plasten kan føre til kreft, ADHD, fertilitetsproblemer og sterilitet. Noen spekulerer også i at jenter kommer i puberteten tidligere og at unger generelt blir “dummere”. Hvorfor er det så skummelt at de ikke vet? -tenker du kanskje. Og det verste med dette, tenker jeg, er at når de vet, helt sikkert, så er det for sent å gjøre noe med det!

 

Tenker du over hvor mye plast du er i kontakt med, i løpet av èn dag?

Hvorfor lagres ikke all mat på glass, eller metall? Dette kan vi jo gjenvinne.

 

 

6 kommentarer
    1. Siden det er OVERALT blir man litt maktesløs også. Ganske umulig å få byttet ut overalt…? Sy egne bleier? La være å ta de tablettene man trenger? Man får ta grep der man kan i alle fall 🙂

      1. Det er selvsagt en overgangsperiode, ingenting er gjort over natta. Men for både helse og miljø har vi det bedre uten. Det finnes allerede bleier man kan få kjøpt, man trenger ikke sy selv. 😛 Og medisiner MÅ jo ikke komme i plast.

    2. Jeg vil si jeg har tenkt “litt for mye” gjennom disse tingene, senest for noen minutter siden. ALT er jo plastpakket nå for tiden, og plast er bare ett av mange materialer menneskeheten MÅ slutte å bruke, jo før jo heller. Betong er et annet…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg